Așa cum majoritatea populației de pe tot globul știe deja, boala COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de un virus nou descoperit, de tipul coronavirus Sars-CoV-2. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, majoritatea pacienților infectați dezvoltă simptome minore sau moderate (sau sunt chiar asimptomatici) și se însănătoșesc fără a necesita tratamente speciale (https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1). Totuși, anumiți pacienți au nevoie de îngrijire specializată datorită complicațiilor bolii, iar unii dintre aceștia pierd bătălia cu acest coronavirus.

 

Până la data de 27 iulie 2020, la nivel mondial, s-au înregistrat 652.332 de persoane decedate, în România fiind raportate 2.187 de decese (https://www.statista.com/statistics/1093256/novel-coronavirus-2019ncov-deaths-worldwide-by-country/).   

 

În ultima sută de ani, omenirea nu s-a mai confruntat la nivel global cu un virus atât de contagios. Pacienții internați la terapie intensivă generează costuri suplimentare pentru sistemele de sănătate, iar unele state nu sunt pur și simplu pregătite să facă față unui număr mare de bolnavi care necesită ajutor de specialitate în secțiile ATI. Și cum  de pe vremea lui Hippocrate – părintele medicinei - a preveni este mai ușor decât a trata, specialiști din toată lumea caută un vaccin eficient împotriva Sars-CoV-2. Un vaccin conține forma slăbită sau inactivă a virusului, iar în urma administrării, acesta generează un răspuns al sistemului imunitar, învățându-l astfel să producă anticorpi care luptă cu respectivul tip de virus.

 

Conform BBC news, aproximativ 140 de tipuri de  vaccin sunt în faza inițială de dezvoltare, iar dintre acestea, cca. 24 sunt deja în faza de testare pe oameni (https://www.bbc.com/news/health-51665497). Echipa de specialiști de la Universitatea Oxford a demonstrat în studii clinice că varianta lor de vaccin a generat un răspuns imunologic puternic și a semnat deja un acord cu gigantul farmaceutic AstraZeneca pentru producerea acestuia. Cercetătorii chinezi au anunțat că varianta lor de vaccin este sigură pentru administrarea la oameni și a generat de asemenea, imunitate (vaccinul este deocamdată disponibil doar pentru armata chineză). Echipa Prof. Robin Shattock de la Colegiul Imperial din Londra este de asemenea optimistă de reușita dezvoltării unui vaccin eficient, varianta lor fiind deja testată pe voluntari, după ce prototipul a fost testat pe animale (https://www.bbc.com/news/health-53061288).

 

Deși dezvoltarea unui vaccin durează în mod normal ani de zile, în fața amenințării unui virus așa de contagios cum este coronavirusul Sars-CoV-2, cercetătorii speră ca până la jumătatea anului 2021, un vaccin eficient să fie disponibil pe scară largă (https://www.bbc.com/news/health-51665497). 

 

Conform datelor prezentate pe site-ul organizației GAVI – The Vaccine Alliance (https://www.gavi.org/vaccineswork/covid-19-vaccine-race):

 

- cel mai înaintat în faza de testare este vaccinul ChAdOx1 dezvoltat de Oxford University, care este deja în faza 3 de testare pe 10.000 de oameni, inclusiv copii și bătrâni, atât în Marea Britanie, cât și în Brazilia sau Africa de Sud. Cercetătorii sunt încrezători că vaccinul va putea fi disponibil la sfârșitul acestui an.

 

- un alt candidat cu potențial este vaccinul dezvoltat de Moderna - Cambridge, Massachusetts care este actualmente în faza 2 de testare, dar care anticipează că va începe faza a 3a de testare în cursul acestei luni și că va înrola mai mult de 30.000 de pacienți.

 

- tot în faza a 2a de testare este vaccinul Ad5-nCoV dezvoltat de cercetătorii chinezi de la CanSino Biologics Inc în colaborare cu Academia Militară de Științe Medicale din China și care este testat în regiunea Wuhan.

 

- în fazele 1 și 2 de testare se găsesc: vaccinul BNT162 dezvoltat de compania BioNTech (Germania) în colaborare cu Pfizer (USA); vaccinul dezvoltat de Institutul de Produse Biologice din Beijing (China), vaccinul dezvoltat de SINOVAC (China), vaccinul dezvoltat de Institutul de Produse Biologice din Wuhan (China).

 

- în faza 1 și în pre-testare se găsesc mai mult de 10 tipuri de vaccin dezvoltate de cercetători din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, China, Germania, Rusia, Japonia, India, Coreea de Sud, Australia.

 

Prin aceste parteneriate ale companiilor private, sau parteneriate publice-private, cercetătorii fac eforturi deosebite de a găsi un vaccin sigur în administrare și eficient. Căci este vital ca acest vaccin să fie nu doar eficient împotriva Sars-CoV-2, dar și să nu genereze efecte secundare grave, căci nu are nici un sens să protejezi oamenii de Covid-19, în timp ce le deteriorezi starea de sănătate a anumitor organe. Premisele de reușită sunt optimiste, așa încât la finele acestui an cel puțin un vaccin va fi autorizat pentru administrare, urmând ca producția și distribuția acestuia pe scară largă să fie realizată până la jumătatea anului 2021.

 

 

 

 

Ecoboutique AnnaNattura®