Aurul lichid sau aurul verde a început să fie consumat de popoarele din Marea Mediterană cu mii de ani în urmă și, de atunci, s-au descoperit din ce în ce mai multe beneficii pentru sănătate.

Uleiul de măsline virgin este extras prin presarea fructelor rotunde mici ale măslinului, dar în România nu avem măslini deoarece au nevoie de un climat cald și uscat, cum ar fi cel din sudul Europei și din Africa de Nord cu umiditate asigurată de Mare Nostrum (Marea Mediterană).

Cu toate acestea, în țara noastră am înțeles de ani de zile că acest aliment îndeplinește condiții extraordinare pentru sănătatea noastră și, prin urmare, trebuie să îl consumăm în mod regulat.

Uleiul de măsline virgin are, pe lângă un miros excelent și o aromă extraordinară, o cantitate mare de substanțe nutritive și antioxidanți, care reprezintă un mijloc eficient de prevenire a multor boli. 

Îmbunătățește circulația sângelui cu mai mult de 60%

Circulația sângelui afectează întregul organism, inclusiv inima si creierul, dar mai ales brațele, mâinile și picioare.

De-a lungul timpului, riscurile de tulburări sanguine la nivelul extremităților a crescut în mod semnificativ dar le putem preveni și evita consumând ulei de măsline virgin, deoarece, potrivit mai multor studii recente - cum ar fi cel realizat de Institutul Spaniol Carlos III pentru Prevenire cu Dieta Mediteraneeană, PREDIMED - dieta adecvata însoțită de ulei de măsline virgin poate reduce până la 60% riscul de probleme circulatorii la nivelul extremităților.

De asemenea, anumite publicații științifice, cum ar fi The New England Journal of Medicine si Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, au subliniat că riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral a scăzut în mod semnificativ în urma consumului regulat de ulei de măsline și, la oameni mai în vârstă, a presupus, în plus, o îmbunătățire notabilă a capacității cognitive.

 

Reglează colesterolul, nivelurile de zahăr și producerea insulinei.

Este dovedit științific faptul că se pot reduce până la 50% cazurile de diabet de tip II prin consumul obișnuit de ulei de măsline virgin deoarece grăsimile sănătoase pe care le conține ajută la reglarea nivelului de zahăr și a producerii de insulină, potrivit jurnalului științific Diabetes Care.

În acest sens, un studiu realizat de Universitatea Sapienza din Roma, publicat în British Journal Clinical Pharmacology, a demonstrat că o substanță prezentă în uleiul de măsline virgin - oleoupeina - reduce nivelul glucozei din sânge după masă, și, prin urmare, probabilitatea de deteriorare a arterelor.

Un alt efect benefic al uleiului de măsline virgin este scăderea nivelului de colesterol rău cu densitate scăzută (LDL) și creșterea colesterolului bun cu densitate mare (HDL). Explicația constă în faptul că uleiul de măsline virgin este foarte bogat în acid oleic, cel mai bun dintre acizii mono-nesaturați existenți în natură, mai bun ca omega 3 și omega 9.

Întărește sistemul imunitar

 

După cum bine știți, sistemul imunitar apără corpul împotriva invaziei sau atacurilor externe ale bacteriilor, virușilor, toxinelor și paraziților, prin coordonarea diferitelor mecanisme de apărare: cele înnăscute și cele dobândite.

Mecanismele de apărare înnăscute ale corpului nostru sunt barierele naturale împotriva oricărui atac extern și se confruntă cu microorganisme străine prin piele, membrane mucoase, hormoni și proteine produse de ficat. Această confruntare este ceea ce produce inflamație, tuse, mucus și acid gastric.

Cu toate acestea, în multe cazuri, aceste mecanisme de apărare nu sunt suficiente și, în câteva zile, se activează un sistem specific de apărare care vizează distrugerea corpurilor străine: sistemul imunitar.

Ei bine, s-a dovedit că, datorită cantității mari de acizi grași nesaturați conținuți de uleiul de măsline virgin, aportul său contribuie în mod semnificativ la întărirea sistemului imunitar și prevenirea bolilor.

Împiedică pierderea memoriei și previne boala Alzheimer

Există deja numeroase studii realizate în întreaga lume care demonstrează că uleiul de măsline virgin protejează împotriva deteriorării cognitive, împotriva pierderii de memorie și a învățării lente. 

Datorită antioxidanților și grăsimilor sănătoase mono-nesaturate pe care le conține, uleiul de măsline virgin poate întârzia sau preveni deteriorarea psihică și chiar boala Alzheimer.

Acest lucru este demonstrat de mai multe studii, printre care și cel pregătit de oamenii de știință de la Universitatea Temple din Philadelphia, pentru care acest aliment contribuie la crearea unui proces numit autofagie care ajută celulele deteriorate să elimine deșeurile intracelulare și toxinele asociate cu pierderea memoriei în boala Alzheimer.

Protejează creierul 

Un alt studiu realizat în Franța a arătat că uleiul de măsline este foarte bun pentru creier, atât pentru a proteja cât și pentru a întârzia declinul cognitiv, și, de asemenea, pentru a menține conexiuni neuronale corespunzătoare. De aceea se poate spune ca persoanele care consumă in mod regulat ulei de măsline virgin prezintă un risc mai mic de atacuri cerebrale. Rezultatele au fost publicate in revista științifică Neurology iar studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Institutul National de Sănătate si Cercetare Medicala (INSERM) din Franța timp de cinci ani, pe 7.625 de persoane în vârstă de 65 de ani și în trei orașe diferite din Franța. Pacienții care la momentul inițial nu au avut antecedente de infarct miocardic au fost clasificate în funcție de consumul de ulei de măsline în categoriile „fără utilizare“, „utilizare moderată și “utilizare intensă„ (această ultimă secțiune includea utilizarea uleiului ulei de măsline la gătit, mâncat cu pâine și în salate). În timpul celor cinci ani de experiment au fost înregistrate 148 de accidente vasculare cerebrale (accidentul vascular cerebral apare atunci când o artera care transporta sângele la creier este blocată de un cheag sau se sparge). Oamenii de știință au demonstrat că acei subiecți care consumau în mod regulat ulei de măsline aveau cu 41% mai puține accidente cerebrale comparativ cu cei care nu au inclus acest ingredient în dieta lor.

Favorizează dezvoltarea intelectuală a copiilor

Toate aceste efecte benefice pot fi multiplicate cu o mie atunci când introducem ulei de măsline virgin în dieta copiilor. Substanțele nutritive conținute în acest superaliment - în special acidul oleic și vitamina E - contribuie la creșterea și mineralizarea osoasă și, în același timp, oferă cantități suficiente de energie pentru dezvoltarea lor. Copiii consumă multă energie  care provine în mare parte din grăsimi și nu există în natură o grăsime mai sănătoasă ca uleiul de măsline virgin.

În plus, numărul de neuroni și alte celule ale creierului se creează în timpul dezvoltării sistemului nervos. La maturitate, ele sunt deja formate, iar efectul acidului oleic asupra lor nu va mai fi același. Din acest motiv, este recomandabil să începeți să utilizați uleiul de măsline virgin cât mai curând posibil. Este important ca mama care alăptează și copilul să ia acid oleic deoarece va favoriza dezvoltarea intelectuală.