În cele din urmă, lumea și-a dat seama că schimbările climatice sunt o problemă care ne afectează pe toți în egală măsură.
În cadrul Summit-ului ONU privind Acțiunea Climatică, organizat în aceste zile la New York, reprezentanții unui număr mare de guverne au anunțat măsuri pentru stimularea acțiunilor climatice și au evidențiat convingerea din ce în ce mai mare a necesității de a acționa de urgență. 

De asemenea, România s-a angajat în acest forum să se alăture inițiativelor globale concrete de combatere a modificărilor climatice, inclusiv prin angajamente bazate pe factori sociali, politici și economici.

A fost prima dată când națiunile lumii întregi au ascultat cu emoție plângerile și avertismentele liderilor de tineret cu privire la daunele care vor afecta generațiilor viitoare.


Intervenția fetei suedeze de 16 ani, Greta Thunberg, cu discursul său de protest elocvent și eficient, a reușit să sensibilizeze milioane de oameni din întreaga lume. 

Deoarece este adevărat că încălzirea globală este deja un fapt, ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar efectele sale sunt ireversibile. 

Cea mai gravă și inevitabilă consecință este creșterea cu un metru a nivelului oceanelor și mărilor în următorii cincizeci sau șaizeci de ani (România are 244 kilometri de coastă la Marea Neagră și plaje renumite precum Mamaia, Eforie, Olimp sau Neptun ar dispărea). Cu toate acestea, mai avem timp să evităm această catastrofă.

Încă mai putem face ceea ce este necesar pentru a încetini creșterea nivelului mărilor, astfel încât să se producă într-un ritm foarte încet, iar procesul să fie întârziat cu încă două sau trei secole. Dar ar trebui să începem acum. Trebuie să luăm măsuri foarte serioase și să reducem imediat emisiile de gaze cu efect de seră. Și pentru asta, trebuie să asculți Știința. 


Raportul științific recent publicat de Federația Internațională a Mișcărilor pentru Agricultură Ecologică (IFOAM UE) și Institutul de Cercetare a Agriculturii Organice (FIBL), intitulat „Agricultura ecologică, atenuarea schimbărilor climatice și nu numai. Reducerea impactului asupra mediului al agriculturii UE”, demonstrează că agricultura ecologică poate contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

După cum se știe, dintre cele cinci gaze principale cu efect de seră din atmosfera Pământului (vapori de apă, dioxid de carbon, metan, oxid de azot și ozon), agricultura emite aproximativ unsprezece la sută din totalul lumii (cea mai mare parte sub formă de oxid de azot din sol).

Raportul demonstrează că o conversie ecologică de 50% a terenurilor Uniunii Europene până în 2030 ar oferi o potențială atenuare cu 23% a emisiilor agricole de gaze cu efect de seră, datorită reducerii utilizării de îngrășăminte minerale chimice, dar și prin creșterea menținerii carbonului în sol. În plus, agricultura ecologică ar avea multe alte beneficii pentru mediu și bunăstare, cum ar fi reducerea utilizării energiei pentru producerea de îngrășăminte sintetice. 

Pe măsură ce consumul și cererea de produse ecologice în alimente, produse cosmetice și îmbrăcăminte cresc, va avea loc o transformare progresivă a terenurilor agricole mondiale în agricultură ecologică, ceea ce va contribui extraordinar la atenuarea consecințelor schimbărilor climatice. 

Concluzia este foarte clară.

„Consumând produse ecologice contribuim la salvarea planetei”. „Pare minciună, dar consumul de produse ecologice va salva plajele noastre”.  

„Consumul și utilizarea de produse ecologice este echivalent cu reducerea încălzirii globale”.