Pe data de 13 iunie s-a sărbătorit Ziua Europeană pentru Lupta împotriva Cancerului de Piele și toate guvernele țărilor din jurul nostru au cuprins această zi în agendele lor. Sunt din ce în ce mai multe persoane care știu că acest tip de cancer este mult mai curent decât se crede și că, în loc ca incidența acestuia să scadă urmare a progreselor medicale înregistrate, numărul de cazuri crește în fiecare an. De aceea, este foarte bine că autoritățile corespunzătoare și-au dat seama de necesitatea adoptării de măsuri serioase și eficiente care să ajute la prevenirea și evitarea acestuia. Astfel, și noi, cetățenii avem posibilitatea să facem ceva în acest sens. În primul rând, trebuie să încercăm să aflăm cauzele ce produc această boală gravă, precum și tot ce trebuie să evităm pentru a nu prolifera și a nu se dezvolta. Originile cancerului de piele pot fi atât o alimentație săracă în vitamina D suficientă, precum și o folosire necorespunzătoare a produselor de igienă sau cosmetice pe care le aplicăm pe corpul nostru, dar, cauza principală și răspunzătoare de 80% din cazuri, a fost și continuă să fie abuzul de soare și o relație inadecvată a noastră cu acesta și cu razele ultraviolete nocive și periculoase (UV).

Cu toate acestea, nu avem doar vești proaste. Una dintre caracteristicile acestui tip de cancer este că are o evoluție foarte lentă și necesită mulți ani pentru a se extinde. Toți bolnavii care au astăzi cancer de piele sunt persoane care de 20 de ani sau chiar mai mult, nu se comportă cu corpul acestora, atât de bine pe cât ar trebui. Probabil că nu este vina lor, pentru că nimeni nu le-a spus atunci ce periculoasă era aplicarea produselor pentru accelerarea bronzării și nici nu i-a avertizat de consecințele grave ale expunerii la soare fără măsurile de protecție corespunzătoare. În plus, astăzi știm că putem să întrerupem evoluția acestuia atunci înceta să contribuim la proliferarea lui. Mai mult de 95% din cazurile de cancer de piele sunt perfect vindecabile dacă sunt depistate la timp. De aceea, trebuie să ne prezentăm la medicul dermatolog de îndată ce detectăm unul dintre simptomele acestuia, cum ar fi sângerare, schimbarea culorii sau creșterea dimensiunii alunițelor, umflăturilor, coșurilor, cojilor sau cicatricilor.

Dar, înainte de asta, putem și trebuie să facem multe alte lucruri. Cel mai important este să avem un contact minim cu soarele și cu razele UV, căutând, în schimb, mai mult umbra. Dacă nu vom face acest lucru, vom suporta consecințele, iar soarele nu va fi niciodată vinovat. Vinovații vom fi noi. Trebuie să conștientizăm faptul că prevenirea cancerului de piele constă, mai exact, în practici atât de simple precum aplicarea cremelor de protecție adecvate, evitarea statului la soare la orele de prânz, acoperirea capului cu o eșarfă sau o pălărie, hidratarea prin consumul de apă din abundență și, bineînțeles, să nu aplicăm niciodată produse ce conțin silicon, sulfați, pesticide sau parabeni.

Și nu mă refer doar la produsele pe care le aplicăm atunci când mergem la mare sau la munte, ci la cele pe care le folosim zilnic pe corpul nostru, fie pe piele, pe păr, buze sau la axilă. Includem aici atât produsele de igienă și curățire (șampoane, geluri, deodorante, săpunuri, …), precum și cele de îngrijire estetice și de înfrumusețare corporală (creme, parfumuri, produse de machiaj, coloranți, …).

Concluzia inteligentă și logică ar trebui să fie că, având în vedere că este vorba despre sănătatea noastră, trebuie să eliminăm produsele derivate din industria petrochimică și să folosim doar cele provenite din agricultura naturală și ecologică.