Cultivat și folosit din cele mai vechi timpuri, bumbacul este o alegere des preferată  pentru confecționarea hainelor, datorită multiplelor beneficii ale țesăturilor realizate din fibra de bumbac.

Dacă este organic, atunci provine exclusiv din agricultură ecologică, ceea ce

înseamnă că în procesul de cultivare nu au fost folosite pesticide, erbicide, fertilizatori sintetici, modificări genetice ale plantei sau alte substanțe chimice dăunătoare. 

Dacă haina fabricată din bumbac organic este validată ca fiind un „articol certificat organic”, aceasta poartă garanția că în procesul de fabricație nu a utilizat nici un element toxic, adică vopseaua folosită, ața de la cusături, asccesoriile gen capse, nasturi, fermoare, etc. sunt sigure în contact cu pielea

În plus, o haină certificată organic garantează că procesele de producție au protejat ecosistemele din care a provenit planta, conservând resursele naturale, fără a influența habitatul, biodiversitatea sau calitatea solului, a apei și a aerului (https://www.soilassociation.org/certification/fashion-textiles/organic-cotton-the-sustainable-choice/). Fabricarea produselor ecologice respectă utilizarea eficientă a materiilor prime, a materialelor și a energiei și garantează plata corectă a micilor producători, de regulă familii simple din țări slab dezvoltate (https://www.fairtrade.net/product/cotton)

Calitatea de „organic” se obține în urma unui proces de certificare care implică inspecții regulate, făcute de un organism terț independent, abilitat de către o autoritate competentă, pe baza unui set de reguli care formează standardul respectiv (https://www.global-standard.org/the-standard.html). 

Hainele certificate organic au inscripții specifice, care ar trebui să se regăsească pe fiecare etichetă, arătând astfel că procesul de fabricare pentru produsul pe care îl cumpărați a fost inspectat de organismul sau autoritatea de control abilitată, și care garantează că acesta a fost produs sau procesat în concordanță cu standardele specifice.

Bumbacul organic nu conține substanțe chimice și de aceea este un material non-alergen, ceea ce îl recomandă pentru persoanele care dezvoltă ușor iritații ale pielii, alergii, micoze, dermatite atopice. Deoarece este o țesătură care nu eliberează fibre/particule este recomandat de asemenea, persoanelor care suferă de astm sau rinite alergice.

Bumbacul organic este un material care absoarbe transpirația și lasă pielea să respire în mod natural, fiind recomandat în mod special bebelușilor, copiilor sau sportivilor, deoarece elimină riscul supraîncălzirii. Având capacitatea de a regla temperatura corpului prin absorbția transpirației, bumbacul organic poate fi purtat în orice anotimp.

Este o țesătură rezistentă și durabilă, care poate fi sterilizată usor, prin spălare la temperaturi înalte, fără a-și pierde forma sau culorile. Astfel, puteți prelungi viața articolului certificat organic donând hainele care rămân mici. Contribuiți astfel la bunăstarea unor familii defavorizate și aduceți o mică bucurie unui copil care altfel nu ar avea posibilitatea să se joace în hăinuțe organice.

Indiferent de modalitatea de procesare (șifon, jerse, batist, țesătură tip interlock, etc.) bumbacul organic este o țesătură delicată, catifelată și confortabilă la purtare. Și nu în ultimul rând, bumbacul este o țesătură 100% biodegradabilă, adică este eco-friendly și nu poluează planeta. Te simți bine, atunci când faci bine.

Ecoboutique AnnaNattura®