Expresia “slow fashion” este folosită ca și opusă celei ”fast fashion” și este un răspuns logic, etic și inteligent la prejudiciul enorm pe care industria tradițională a modei îl aduce în fiecare zi planetei noastre.

”Slow fashion” înseamnă fabricarea hainelor fără a dăuna mediului înconjurător și respectând condițiile angajaților care participă la producerea acestora. ”Slow fashion” este antiteza modei industrializate care produce atât de multe și mari daune sociale și asupra mediului înconjurător.

Conform declarațiilor recente ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), sectorul ”fast fashion” are un impact negativ periculos asupra mediului și sănătății noastre. Industria modei tradiționale produce 20% din apele reziduale generate la nivel global și emite 10% din dioxidul de carbon difuzat în atmosferă în toată lumea.

Din aceste motive, numeroși experți sunt de părere de industria modei sau ”fast fashion” trebuie să-și schimbe sistemele de producție și să accepte mai multă responsabilitate privind păstrarea mediului înconjurător. Conform acestora, este imposibil să continuăm să suportăm că în fiecare an, în oceane să ajungă 500.000 tone de microfibre de plastic, care se desprind în urma spălării țesăturilor textile sintetice provenite din petrol.

Pe de altă parte, publicitatea și tehnicile consumeriste actuale duc la cumpărarea a din ce în ce mai multe articole de îmbrăcăminte și la folosirea lor pentru mai puțin timp. În acest secol, achiziția de articolelor de îmbrăcăminte a crescut cu 60%, dar timpul de păstrare al fiecărui produs s-a redus la jumătate, obținând astfel o cantitate mare de deșeuri textile care, în mod necesar, sfârșesc prin a fi incinerate sau la gropi de gunoi.

Pentru a evita această situație catastrofică, a apărut ”slow fashion”. Este vorba de acceptarea să fim mai responsabili cu consumul hainelor. Să folosim produse fabricate cu materiale nepoluante. Să nu contribuim la impactul nefast al industriei textile și nici la finalizarea resurselor naturale.

Din fericire, suntem din ce în ce mai mulți cei care optăm pentru ”slow fashion”, pentru a cumpăra produse de calitate, nu dintre cele produse în lanț, ci haine fabricate cu etică, folosind materiale naturale și sustenabile.

“Slow fashion” constă în fabricarea articolelor textile mai durabile, ecologice și reciclabile, care să evite prejudiciile cauzate de resturi și deșeuri sintetice asupra mediului.